Novice

Nazaj

Zajtrk na terasi skupine Zarja

Zajtrk na terasi skupine Zarja

»Tako lepega jutra pa že dolgo ne« so dejali stanovalci skupine Zarja. Zajtrk je namreč potekal na terasi skupine

Gospodinja Vida praznuje

Gospodinja Vida praznuje

Gospodinja Vida je vesela Sladkogorčanka, ki vestno skrbi za stanovalke in stanovalce skupine Ob potoku. V ponedeljek je praznovala rojstni dan in je naročila harmonikarko Marinko, napekla potic in peciva, poskrbela za rujno kapljico in praznovanje v velikem slogu se je začelo. Vsi ji od srca želimo zdravja, veselja, lahkotnih korakov in naj se ji dobrota stotero povrne.

Sladoledni dan na demencah

Sladoledni dan na demencah

Prišel je prvi letošnji  vročinski val in s stanovalci smo razmišljali kako ga bomo najlažje premagali… Klima in senca sicer pomagata, vendar nič ne ohladi bolje, kot sladoled! Že zjutraj so stanovalke iz skupin Spominčica in Zarja pripravile sadno kupo, kateri so dodale pikico svoje ljubezni in nastala je prava poslastica! 

Ob poslušanju ptičkov na terasi in čudoviti kulisi v ozadju so zaposlene stanovalcem iz demenc postregle sadno kupo s sladoledom, po vrhu pa še smetano. Kar naenkrat je nastala tišina… »To je nekaj najboljšega« je povedala stanovalka Karolina iz skupine Zarja. 

In kaj je recept, da premagaš vročinski val: sladoled, druženje in smeh!

Poletna tombola

Poletna tombola

V sredo, 16. 6., so se stanovalci družili ob igranju tombole na odprti terasi v pritličju doma. Dolgo in nestrpno so čakali na prvega zmagovalca, ki je imel obkrožena vsa števila na lističu. Gospod Mirko je prejel prvo nagrado. Vsi so mu zaploskali in se veselili z njim. Kmalu za tem sta gospod Vinko in gospa Cvetka hkrati zaklicala: «Tombola«.  Prve poletne tombole so se razveselili vsi stanovalci, še posebej pa tisti trije, ki jim je bila sreča najbolj naklonjena.   

Rožmarin za spomin

Rožmarin za spomin

Hortikulturna terapija na skupinah oseb z demenco pomaga doseči boljše počutje, ohranja telesno in  duševno zdravje, spodbuja socialen stik, spodbuja občutek skrbi za rastline. Osebe preko smiselne aktivnosti spodbujamo k samostojnosti. Vpliva na vsa senzorna področja preko tipanja, vohanja, gledanja in okušanja rastlin. 

Klovnesa Mafalda v energičnih ritmih

Klovnesa Mafalda v energičnih ritmih

Rdeči noski nadaljujejo z virtualnimi obiski tudi v juniju, tako smo spoznali Mafaldo. Prostor je pokal od smeha, ko nas je učila španščine, saj je gospa Olga dejala, da njena hči živi v Španiji. In usoda je hotela, da je tudi Mafalda živela nekaj časa v Madridu. In smo se učili Hola, Como estas, Bien… plesali flamenco in poleteli z Volare. 

Za vsako bolezen raste rož’ca

Za vsako bolezen raste rož’ca

V kavarni doma so stanovalke in stanovalci ob poslušanju predavanja Špele Pogelšek preko spletnega omrežja obirali Kamilice, ki jih je prinesla delovna terapevtka Mateja. Stanovalke so pripovedovale različne zgodbe kako so sebi in svojim bližnjim lajšale različne težave s kamiličnimi pripravki. 

Kamilica je najbolj znana in zelo priljubljena zdravilna rastlina. Leta 1570 jo je prvi opisal zeliščar Hieronymus Bock, ki je zapisal, da ga ni boljšega zdravnika, kot kamilice. Pri kamilicah se nabirajo cvetovi, cvetni popki, nežni listi in zgornji del mehkega stebla. Pomembno je tudi shranjevanje in sušenje, saj lahko kamilica izgubi zdravilno moč. Kamilice so stanovalke skrbno obrale in jih dale sušit za čaj. 

Ob koncu dela so popili svež kamiličen čaj, ki deluje pomirjajoče na organizem, uravnava krvni sladkor in pomaga pri prehladu. Saj veste kako pravijo: »za vsako bolezen raste rož'ca«!

100. jubilejni koncert Fantov z vasi

100. jubilejni koncert Fantov z vasi

Tone Plevčak, Mraz Janez, Turnšek Franci, Živičnjak Slavko in Korez Toni so ljudski pevci, imenovani Fantje z vasi. Prihajajo iz Kostrivnice in prepevajo stare ljudske pesmi, ki ne smejo v pozabo. Odločili so se obiskati vseh 125 slovenskih domov in 100. jubilejni koncert so pripravili pred domačim občinstvom v Pegazovem domu. Za njimi je bogata turneja, ki obsega 9.050 km, poslušalo jih je že 4.800 ljudi.

Tone Plevčak, ki je vodja zbora s pozitivnimi in humornimi vložki med pevskim programom ganljivo napove pesmi, ki so stanovalcem zelo poznane, nekatere pa tudi ne. S ponosom pripoveduje o značilnostih Rogaške Slatine in dosežkih na raznih področjih ter načrtih za prihodnost. Stanovalci so z zanimanjem prisluhnili, tudi peli z njimi in marsikateri stanovalki se je ob nostalgiji in emocijah utrnilo nekaj solz. Za presenečenje je bil danes z njimi muzikant Jože Korez in lepo jih je bilo videti pripeti in odpeti, kot fantje nekoč na vasi. Koncert je trajal eno uro in poslušalci smo bili zelo navdušeni, tako, da se jim vsem od srca zahvaljujemo. Z izbranimi besedami se je zahvalila direktorica Pegazovega doma, Kristina Kampuš ter jim izročila zahvale in dejala, da jim želi, da dočakajo 100 let in do takrat zapojejo še mnogo lepih slovenskih pesmi in polepšajo dneve poslušalcem. Božena Bofulin je poudarila, da so stanovalcem takšni nastopi zelo dragoceni.

Ana Jevšenak.: » Nastop fantov z vasi mi je segel do srca. »

Sonja Lah: » Meni je bil všeč vezni tekst, gospod Tone je tako lepo napovedoval pesmi, šlo mi je kar na jok«.

Naj živi Pegazovo prijateljstvo

Naj živi Pegazovo prijateljstvo

V sredo, 02.06.2021, je v Pegazovem domu potekalo tretje srečanje Pegazovih prijateljev. Pegazovo prijateljevanje je projekt, ki v domu uspešno poteka že od leta 2013. Namenjen je druženju stanovalcev in zaposlenih, med katerimi so se stkale že prave prijateljske vezi. 

Kremna rezina ob Slivniškem jezeru

Kremna rezina ob Slivniškem jezeru

                                                                                Kremna rezina ob Slivniškem jezeru

Sonce je končno pokukalo izza oblakov in narava je bila dobro oprana in mi že kar neučakani, da končno odrinemo novim dogodivščinam naproti. Avtobus in avto veselih potnikov z vodičko Matejo in DJ Ivanom ter spremljevalci se je ob poslušanju zanimivosti ob poti pomikal proti Šentjurski občini. Za izletniški cilj smo izbrali Slivniško jezero, ki ga bogati ponudba lokala Ramna na nabrežju in nudi pogled na Slivniško jezero ter neokrnjeno naravo.

 

Stran 33 od 163 (Vseh vnosov: 1629)

Uradni podatki

Stopite v stik