Novice

Nazaj

Otvoritev slikarske razstave

Otvoritev slikarske razstave

V torek je v Pegazovem domu potekala otvoritev slikovite slikarske razstave avtorjev Monike in Roberta Podpečana. Robert slika od leta 2000, kasneje je navdušil tudi svojo ženo Moniko, ki se mu je pri slikanju pridružila leta 2018. Ustvarjata v različnih tehnikah, včasih pa kakšno sliko naslikata tudi skupaj. Slikata različne motive, v zadnjem času pa prevladujejo krajine, športni motivi in potreti. Že med obešanjem slik so bili stanovalci presenečeni in navdušeni nad barvitostjo slik. Najbolj jih je pritegnila slika tigra, ki daje občutek, kot da je pravi tiger v avli Pegazovega doma. Ustvarjata pod imenom »Panarok«, njuna dela trenutno najdete na stolpu Vinarium, oktobra pa tudi v Grand hotelu v Rogaški Slatini.  

Predstavitev modela E-Qalin

Predstavitev modela E-Qalin

V Pegazovem domu z letošnjo jesenjo ponovno začenjamo s projektom E-Qalin. Danes je potekala predstavitev projekta E-Qalin na skupinah Rožmarin in Ena A. Stanovalce smo seznanile z idejo modela E-Qalin in jim poskušale na enostaven način predstavit kaj bomo počeli. E-Qalin je inovativen in obsežen model za kakovost v domovih za starejše v Evropi. Dviga kakovost bivanja, oskrbe in nege, izboljšuje zadovoljstvo zaposlenih in spodbuja močan kolektivni duh. V Pegazovem domu bomo v model vključili tudi stanovalce, ki bodo aktivno sodelovali pri izboljšanjih kakovosti ter bodo podali svoje ideje, da bomo lahko še boljši! Stanovalci so z zanimanjem prisluhnili današnjem predavanju in takoj so nanizali kar nekaj zanimivih idej!  

Obiskali smo festival Kulinarik

Obiskali smo festival Kulinarik

V petek smo se s stanovalci udeležili festivala po imenu »Kulinarik«, kjer smo si razvajali barbončice. V prijetnem ambientu v parku se je odvijala kulinarična zabava, ki je namenjena prav vsem generacijam. Stanovalci so bili navdušeni nad ponudbo hrane in pijače. Pegazov dom je stanovalce počastil s kozarcem dobrega domačega vinčka Hiše vin Enimo. Nekateri so spili »špricer«, spet drugi kozarček Muškatne penine in kraljico Modro frankinjo. Ob prečudovitem vremenu in kozarcu rujnega je gospa Ljuba Ana dejala: »Saj to je imenitno, kako se imamo mi lepo pri vas v domu.«

Vse je bilo odlično a kaj ko čas tako hitro mine. Se že veselimo prihodnjega »Kulinarika«! 

V slovo  Marinki

V slovo Marinki

Zelo me je pretresla novica o smrti naše drage pevovodkinje Marinke, ki smo jo imeli vsi zelo radi in jo bomo zelo pogrešali. (Mirko Ogrizek)

Marinka je bila zborovodkinja, kot bi bila naša mama. Pogrešam jo, vsak dan mislim nanjo in zelo mi je žal. (Cita Sajko)

Slovo od Marinke

Slovo od Marinke

Marinka Mastnak je bila naša dolgoletna prostovoljka, ampak ona je bila veliko več kot to. Kljub temu, da ni bila nastanjena v domu, je bila NAŠA. Z našimi stanovalci je ustvarjala veliko nepozabnih pevskih doživetij, bila je vodja pevskega zbora stanovalcev, njena harmonika je bila zvesta spremljevalka naših dogodkov.

Domoznanski klepet »Na hribčku cerkvica stoji«

Domoznanski klepet »Na hribčku cerkvica stoji«

Direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija nadaljuje z domoznanskimi klepeti s stanovalkami in stanovalci Pegazovega doma. Tokratno srečanje je bilo namenjeno sakralnim, kulturnim spomenikom slatinskega območja.

V sliki in besedi nam je predstavila: Cerkev sv. Marjete nad Glažuto, Čača vas, Cerkev sv. Lenarta Drevenik, Cerkev sv. Miklavža Drevenik, Cerkev sv. Mohorja in Fortunata Male Rodne, Cerkev sv. Trojice Prnek, Cerkev sv. Križa Rogaška Slatina, Kapela sv. Ane Rogaška Slatina, Cerkev sv. Rozalije Sp. Gabernik, Cerkev Čenstohovske Matere božje Zg. Kostrivnica, Cerkev sv. Florijana, Cerkev Loretske Matere božje Strmec, Cerkev Marijinega vnebovzetja Tržišče.

Stanovalke in stanovalci so z zanimanjem spremljali in povedali katere cerkve poznajo, kje so že bili, kje so otroke krstili, se poročili itd. Slišali smo tudi, da zvonjenje v cerkvi sv. Miklavža na Boču uresniči vse želje in upamo, da bomo kmalu spet tam na srečanju stanovalcev treh domov.

Koruza je priljubljena

Koruza je priljubljena

Veliko je razlogov, da tedaj, ko koruza zori po poljih, kuhano ali pečeno pogosto umestimo na svoj jedilnik. Pripravili smo koruzni piknik, kjer smo uživali ob pokovki, kuhani in pečeni koruzi. 

Raziskave so pokazale, da ta poljščina varuje pred delovanjem prostih radikalov, termična obdelava pa ne izniči njene moči. Ščiti pred rakom debelega črevesa ter boleznimi srca in ožilja. Koruza ob tem znižuje krvni tlak in raven slabega holesterola v krvi, uravnava raven krvnega sladkorja, preprečuje slabokrvnost ter ohranja zdravo živčevje. Zaradi vlaknin skrbi tudi za zdravo prebavo. 

S svojim nastopom sta nas počastila Ana Ferme in David Bevc

S svojim nastopom sta nas počastila Ana Ferme in David Bevc

Pa je prišla… lepa, nežna, prijazna – Ana Ferme. Pevka s čudovitim glasom in stasom, ki nam je v živo, brez mikrofona zapela mnogo lepih pesmi. Pa je prišel… fejst fant, ki obvlada kitaro in harmoniko - David Bevc. In ko sta združila svoje talente je nastal krasen nastop. Poslušali in peli smo Med iskrenimi ljudmi, To je bil tvoj dan ljubezni, Ne cukaj me za kitki, Morska pravljica in druge pesmi, ki so nam ogrele dušo in srce. Komunicirala sta s publiko in zapela in zaigrala pesmi, ki so jih želeli poslušalci, ki so navdušeno ploskali. Svoj pevski talent je izrazil tudi naš Mirko Ogrizek.

Najlepše hvala Ani Ferme in Davidu Bevcu v imenu vseh stanovalcev za popestritev torkovega popoldneva.

Pletemo iz šibja

Pletemo iz šibja

Dopoldan smo preživeli medgeneracijsko ob učno – doživljajski delavnici pletenja iz šibja v sodelovanju z Muzejem na prostem Rogatec pod vodstvom Nives Brezovnik in Avguština Frica.

Gustek je predstavil in inštruiral izdelavo koška in skupaj z mladimi in ob pogovoru ter poslušanju glasbe je bilo zelo zabavno namočene beke slalomirati naprej in nazaj. Cita Sajko je povedala, da to opravilo dobro pozna, saj je bil njen oče pravi mojster rokodelec te spretnosti. Pletene košare so se nekoč na kmetijah uporabljale za različne namene, v njih so nosili krompir, koruzo, sadje, predvsem jabolka in hruške. Mi pa smo izdelali košek v katerega bomo dali pisala ali pa kaj drugega in je dragocen, ker smo ga sami izdelali in je iz naravnih materialov.

Stran 30 od 163 (Vseh vnosov: 1629)

Uradni podatki

Stopite v stik