Novice

Nazaj

Sadna kupa z domačim sladoledom

Sadna kupa z domačim sladoledom

Pa smo spet v vročinskem valu in smo  rekli, da bi se osvežili s sadno solato, ki bi ji dodali sladoled in smetano. Cvetka iz Društva Gaja nam je ponudila strojček za izdelavo sladoleda in smo se lotili rezanja sadja, vmes pa se je ob našem petju mešal malinin sladoled. Bilo je odlično dobro in nič ni ostalo.

Potepanje po Gorenjski in Zgornjem Posočju z Natašo Koražija

Potepanje po Gorenjski in Zgornjem Posočju z Natašo Koražija

Gospa Nataša Koražija nam je predstavila potepanje po naši lepi Sloveniji, ki jo z družino rada raziskuje in občuduje. V sliki, besedi in filmčkih nam je pokazala kraje, ki so jih obiskali na dopustu v juliju.

Čudovite fotografije Bleda, Bohinja, Triglava, Blejskega Vintgarja, Tamarja, Planice, izvira reke Nadiže, Vogla, Bovca in adrenalinske dogodivščine zip – line in raftinga po Soči, Belopeških jezer, Zelencev, Tromeje, Planinskega muzeja,… češnjica na torti pa je bilo presenečenje, ki ga je pripravila za mami – prelet z letalom preko Triglava.  Hvala, hvala.

Domoznanski klepet o krajevnih imenih, priimkih, naseljih, zaselkih Rogaške Slatine

Domoznanski klepet o krajevnih imenih, priimkih, naseljih, zaselkih Rogaške Slatine

Direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija je pričela z domoznanskimi klepeti s stanovalkami in stanovalci Pegazovega doma. Njen živahen govor, podkrepljen z mnogimi zanimivimi informacijami iz etimologije našega kraja je zelo navdušil.

Prinesla je knjige Jožeta Lipnika: Krajevna imena, Občina Rogaška Slatina, 2018, Sveti Florijan in Strmec pri Svetem Florijanu, 2020 in Brestovec, 2020. Stanovalci so z zanimanjem pogledali knjige in ilustracije ter sodelovali z raznimi pripovedmi o imenih zaselkov, priimkih, krajih in ljudeh. Gospa Žgajner je povedala, da je zanimivo, da ima vsaka hiša tudi domač priimek oz. vzdevek.

Vneto navijamo za naše košarkarje

Vneto navijamo za naše košarkarje

V skupini Rožmarin smo se dobili vneti navijači slovenskih košarkarjev. Tina je priskrbela slovenske zastave in majice ter zastavice »I feel Slovenia«. Za dobro skupinsko vzdušje smo tekmo med Slovenijo in Francijo spremljali na velikem platnu in da si ne bi pogrizli vseh nohtov, smo zraven jedli kokice.

Glasno smo navijali in bili srečni, ko smo na glavni odmor odšli z dvema točkama prednosti. Že smo videli zmago ter finalno tekmo Slovenija – Amerika. Dve odlični ekipi in ves čas le za par košev razlike, enkrat za ene, enkrat za druge. Prava živčna vojna. Dve minuti pred koncem je rezultat znašal 87:85 za Francoze. V zadnji minuti srečanja je najprej met za tri točke zgrešila Slovenija, Francija pa je z zadetim metom povečala prednost na pet točk. 33 sekund pred koncem je Prepelič s trojko zaostanek zmanjšal na zgolj točko. Žal pa je blok Nicolasa Batuma preprečil zmago in napredovanje Slovenije.

Luka Dončić se je vpisal v zgodovino olimpijskih iger, saj je dosegel šele tretji trojni dvojček v zgodovini OI in prvega po letu 2012, ko je to uspelo LeBronu Jamesu. Žal pa to ni bilo dovolj za zmago Slovenije. Luka je tako po 17 zmagah v dresu slovenske reprezentance doživel sploh prvi poraz.

V soboto pa znova navijamo, tretje mesto mora biti Slovensko!

Stari kozarci Rogaške Slatine iz zadnjega dvestoletnega obdobja

Stari kozarci Rogaške Slatine iz zadnjega dvestoletnega obdobja

V Anini galeriji smo si pod vodstvom Nanija Poljanca ogledali zanimivo razstavo Stari kozarci Rogaške Slatine iz zadnjega dvestoletnega obdobja iz zbirke Ljudskega muzeja.

Kozarci so dvojni simbol Rogaške Slatine - zaradi pitja naravnih mineralnih vod in njihove izdelave, ki je v začetkih potekala v raznih okoliških glažutah, od 1927 v Steklarni Rogaška, od 1947 v Steklarski šoli in kasneje v številnih zasebnih delavnicah. Zbirka kozarcev od prve polovice 19. stoletja in vse do današnjih dni je zabeležena tudi v bogatem katalogu.

Nani Poljanec nas je vodil skozi razstavo ter nas navdušil s svojim bogatim znanjem, ki ga je pridobil ob dvajsetletnem zbiranju kozarcev, ki jih je kupoval tudi v Evropi in Ameriki. 

Zahvalili smo se za ves trud in izčrpno predstavitev. Gospod Bogo pa je ob koncu pripomnil, da bi bilo dobro, če bi v teh čudovitih kozarcih bilo še kaj za popiti, saj je vmes postal zelo žejen J.

Pekli smo kifeljce s Cvetko in Slavko

Pekli smo kifeljce s Cvetko in Slavko

Iz skupine Rožmarin so se širile omamne vonjave po sveže pečenih kifeljčkih polnjenih s šunko in sirom, ki so privabljale stanovalce in zaposlene. Recept smo povzeli iz naše »Pegazove kuharice«  in skupaj s prostovoljkama Cvetko in Slavko ter stanovalci, ki radi sodelujejo, je zvijanje testa in nadeva šlo hitro od rok. 

Na kuharski urici beseda nanese tudi na našo drago Anico Colnarič, ki jo ohranjamo v najlepšem spominu.

Hoja s palicami do izvira vode

Hoja s palicami do izvira vode

Veselili smo se že nordijske hoje in tokratno prilagojeno hojo s palicami smo pričeli z malo teorije in ogrevanja ter nadaljevali s prakso.  Napovedoval se je zelo vroč dan in jutranji odhod v bližnji gozd je bil prav blagodejen. Demonstracija in trening tehnike je potekal v fitnes parku ter po gozdnih poteh do izvira vode, kjer je po makadamski poti možno poskusiti hojo navzgor in navzdol. Veronika se je razgibala na napravi za vzpodbujanje hoje. Viktorija sicer veliko hodi vsak dan, a je ugotovila, da je z obema palicama bolj aktivno za vse telo. Milan je bil prvič na gozdni poti in pri izviru ter bo lahko tudi samostojno večkrat zavil tja. 

Pri izviru smo nazdravili s čisto izvirsko vodo, ki dobro vpliva na zdravje ter z isto mislečimi poklepetali o pomembnosti hoje in gibanja. Na poti nazaj so poskusi hoje s palicami postajali vse mehkejši in dobre volje smo se vrnili v dom.

Musica Camerata v Paviljonu Tempel

Musica Camerata v Paviljonu Tempel

Dopoldan smo se odpravili na sprehod do Paviljona Tempel, kjer smo prisluhnili promenadnemu koncertu z orkestrom Musica Camerata, ki poteka v sklopu Aninega festivala v Rogaški Slatini.

Anino v Pegazovem domu

Anino v Pegazovem domu

V Pegazovem domu smo današnje dopoldne posvetili stanovalkam, ki nosijo ime Ana, saj na današnji dan obeležujejo svoj god. Ime Ana je svetopisemsko ime, ki izhaja iz hebrejskega imena Hannäh v pomenu besede »ljubkost, milost«.

Stran 31 od 163 (Vseh vnosov: 1629)

Uradni podatki

Stopite v stik