Novice

Nazaj

Vsaka partija taroka je drugačna«

Vsaka partija taroka je drugačna«

…pove gospa Tanja Hajnšek na vprašanje v čem je čar igranja taroka. V Pegazovem domu se je znova odkrilo kar nekaj stanovalk in stanovalcev, ki bi želeli igrati to zanimivo igro s kartami. Gospa Tanja iz Tarok društva Rogatec in Rogaška Slatina je po koronski prekinitvi spet z veseljem pristopila.

Ta igra s kartami je razširjena pretežno po deželah bivšega Avstro-Ogrskega imperija. Izvira sicer iz Italije, a tam je menda ne marajo preveč. Igralni komplet sestoji iz 54 kart. 22 kart ima na sebi narisanih rimske številke in imenujemo jih taroki. No, če smo natančni, je kart z rimskimi številkami le 21, od I do XXI, namesto XXII pa je na karti narisan hecen pajac, imenovan Škis. Med taroki imata posebno ime še številka I, imenovana Pegat, in XXI, imenovana Mond. Sicer pa velja, da je tarok z višjo številko močnejši in boljši.

Sprehod do Anine galerije

Sprehod do Anine galerije

Sončen svečan nas vabi v naravo. Tokrat smo si v Anini galeriji ogledali razstavo PRETOK, študentov ALUO in dijakov ŠCRS. Na Evropski ploščadi smo srečali še policistki Stanko in Jožico, ki skrbita za javni red in mir.

Na lepi modri Donavi

Na lepi modri Donavi

Gospa Tatjana Šolman, ravnateljica Glasbene šole Rogaška Slatina nas je znova razveselila z glasbeno terapijo. 

Med drugim smo zaprli oči ter odpluli na krilih domišljije Na lepo modro Donavo, z žogicami smo poplesavali kot balerine in bili tudi orkester paličic, ropotulj, trianglov… 

Glasba in petje sta se znova izkazali kot izjemno uspešen kanal do globin človeške duše. S primerno izbiro glasbenih inštrumentov in petjem vsem poznanih narodnih pesmi ter ob strokovnem vodenju je bilo vsem zelo prijetno.

Obiskali so nas Šempetrani

Obiskali so nas Šempetrani

Zadnjo januarsko soboto nam je polepšal obisk Šempetranov. Pod tem imenom so se zvrstili številni nastopajoči. Prihajajo iz občine Bistrica ob Sotli, ki se lahko pohvali z bogatim kulturnim ustvarjanjem svojih občanov.

Nam ni dolgčas

Nam ni dolgčas

Dolgčas? Nam zagotovo ne

Poslikavamo vazice, telovadimo ob glasbi pa še kakšno zapojemo in pri možganski telovadbi preizkušamo naše reakcijske sposobnosti.

Hja prav fletno se imamo!

Veselimo se leta 2023

Leto, ki se je poslovilo je bilo nasmejano, zanimivo in aktivno. V Pegazovem domu se trudimo, da našim stanovalcem nudimo dobro oskrbo in nego ter veliko pestrih aktivnosti in dogodkov. Zagotovo se za vsakogar nekaj najde. Veselimo se leta 2023. Svoje vtise in novoletne želje so na kratko zapisali stanovalci Pegazovega doma ter direktorica Irena Strašek. 

Prostovoljni utrinek

Prostovoljski utrinek

Medgeneracijska druženja nas vse bogatijo in razveselili smo se pobude dveh dijakov iz Ekonomske srednje šole Celje, Marine Bele in Jureta Močnika, da bi pri nas opravila prostovoljsko delo. Imela sta jasno izražene ideje kaj bi s stanovalci počela – poleg pogovorov in druženja bi jih razveselila še z ročno izdelanimi voščilnicami ter, da bi skupaj pekli praznične piškote.

 

Brali smo pisma z Brigito

Brali smo pisma z Brigito

V petek smo prebirali pisma, ki so nam jih ročno napisali učenci OŠ Rogatec ... V pismih so se učenci predstavili ter zaželi mnogo lepih želja za leto 2023.

Ljudske pevke iz Rogatca

Ljudske pevke iz Rogatca

Slovenske ljudske pesmi so se razvijale iz preprostih ljudskih napevov, ki so se s časom nadgrajevali, spreminjali in nato oblikovali v mnogotere različice napeve. Še izrazitejši pretok pesmi in zgodb pa se je povečal, ko so se ljudje začenjali seliti.

Ljudske pevke iz Rogatca skupaj s harmonikarjem, so obudile spomine na pretekle čase. Stanovalci so skupaj z njimi prepevali in se veselili. Bilo je lepo!

Obiskali so nas sveti trije kralji

Obiskali so nas sveti trije kralji

Sveti trije kralji ali Trije modreci po imenu Gašper, Miha in Boltežar so po krščanskem izročilu prišli od daleč, da bi novorojenemu Jezusu prinesli darila in se mu poklonili. Spremljala jih je zvezda repatica, betlehemska zvezda. 

Na predvečer praznika so tudi nas v Pegazovem domu obiskali trikraljevski koledniki, v besedi predstavili pomen izročila ter nas razveselili s pesmijo. Drug drugemu smo zaželeli vse dobro v novem letu ter si obljubili, da se ob letu ponovno srečamo.

Stran 20 od 163 (Vseh vnosov: 1629)

Uradni podatki

Stopite v stik