Z glasbo do boljšega počutja

Nazaj

DSC_0002

Znanstveniki z različnih oddelkov za nevrologijo po svetu so odkrili, da poslušanje glasbe možganom pošilja pozitivna občutenja in s tem spodbuja izločanje  "hormonov sreče".
 

Vpliv glasbe na možgane ter njena zgodovinska vloga v zdravstvenih in kulturnih ritualih je mnoge raziskovalce pripeljala do ugotovitev,  da  glasba lahko izboljšuje zdravje in dobro počutje.

Gospa Tatjana Šolman je predstavila stanovalcem Pegazovega doma delavnico »POMLADNO MUZICIRANJE ZA DOBRO POČUTJE«.

Za uvod v dobro počutje smo pričeli  z igranjem ob klavirski spremljavi  na melodijo pesmi Žabe svatbo so imele. Pesem smo pospremili z malimi inštrumenti s katerimi smo ustvarili zvočno sliko iz narave. Nadaljevanje je bilo poskočno ob kavbojski O, Suzana. Sledilo je podrobnejše spoznavanje glasbe Johanna Sebastiana Bacha, nemškega skladatelja, organista in čembalista, ki je eden najpomembnejših in največjih skladateljev vseh časov. Ob Bachovi francoski sviti, ki jo je gospa Šolman izvajala ob klavirju smo zaprli oči in se prepustili glasbi. Čutiti je bilo, da je Bachova glasba našla odlične poslušalce v domu starejših občanov. Njihove  misli so za nekaj trenutkov odpotovale neznano kam. Ko so se spet vrnile so poslušalci brez besed čakali na novo pustolovščino.

Tako smo za dodatek poslušali še Suito št. 2 v b-molu: Badinerie in Jesu bleibet meine Freude. Ob obeh poslušanih skladbah smo vsi skupaj doživeli čar Bachove glasbe, ki se je vsakega posameznika dotaknila na prav poseben način.


 

DSC_0002
DSC_0004
DSC_0007
DSC_0014
DSC_0010

Uradni podatki

Stopite v stik