Prehrana starostnikov

Nazaj

V tretjem življenjskem obdobju, se pojavlja vedno več težav, ki so posredno vezane tudi na prehrano. V ustni votlini se zmanjšuje število zob, izločanje sline, nekoliko pa se zmanjša tudi izločanje prebavnih sokov, kar vpliva na počasnejše praznjenje želodčne vsebine. Pestijo jih različne zdravstvene težave, ki jih silijo v spremembo vrste prehrane, ki so je bili vajeni celo življenje.
Uživati morajo več vlaknin, jedi z manj nasičenimi maščobami, sladkorji in več vitamini ter minerali. Teh hranil je v sadju in zelenjavi dovolj, ugodno pa vplivajo na samo presnovo. Hrana mora biti prilagojena njihovim aktivnostim, ki jih še izvajajo. Načeloma velja, da se energijske potrebe v starosti zmanjšujejo. Po 85 letu se zmanjšajo tudi do 25%. Kaloričnost hrane se ne sme zmanjšati kar linearno. Količina beljakovin se mora povečati za 20%, na ta račun pa zmanjšati vnos maščob. Prehranske navade ljudi so različne. Ravno zaradi najrazličnejših navad, okusov in želje, da ustvarimo čimbolj domače počutje, imamo ob jutrih v Pegazovem domu, pestro ponudbo različnih vrst kruha, namazov, toplih napitkov in ostalih jedi. Za nekatere je včasih že dovolj skodelica bele kave in kos kruha, drugi si privoščijo močnejši zajtrk, različno glede na počutje, potrebe ali vrsto diete, ki jo imajo predpisano. Pri kosilih je nepogrešljivi del juha ali kakšna jed na žlico. Pomembna je tudi pestrost in domačnost jedi, zato se pri pripravi skušamo čimbolj približati njihovim željam in okusom. Istočasno pazimo na zmerno porabo maščob in uporabo sezonske zelenjave. Koncept stanovanjskih skupnosti omogoča prednost, saj lahko količino hrane prilagodimo željam stanovalcev. Če jim jed ne ustreza, imajo možnost druge izbire. Za malico najraje posegajo po domačem sadju, kompotu ali kosu peciva in čaju. Pri večerjah pazimo da so lažje prebavljive in se začnejo ob šesti uri. Tisti, ki čutijo, da so si nabrali kakšen kilogram preveč, pa večerjo včasih raje preskočijo. Pri starejših je pomemben tudi zadosten vnos tekočine. V ta namen stanovalcem ponujamo pester izbor različnih vrst napitkov. Pri sestavi jedilnikov naši stanovalci tudi aktivno sodelujejo. Njihove želje in pripombe poskušamo v največji meri upoštevati, seveda pa prihaja zaradi različnih okusov in navad do različnih želja. Pri dietni prehrani se izogibamo preveliki uporabi maščob, soli, sladkorja ter prilagodimo sam postopek priprave. V Pegazovem domu se zavedamo, da je hrana eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje naših stanovalcev. Za zdravo prehrano je potreben izbor kvalitetnih živil in primeren način priprave. V osnovi pa je najpomembnejše, da so jedilniki energijsko in hranilno uravnoteženi ter prilagojeni starostni skupini. Leon Šraml

Uradni podatki

Stopite v stik