Teden krompirjevih jedi

Nazaj

Krompirjeve jedi so pri stanovalcih večinsko zelo priljubljene, zato smo imeli v Pegazovem domu, v obdobju od 14. do 20. septembra, teden krompirjevih jedi. Tako smo ves teden poskušali različne jedi iz krompirja - krompir po francosko, krompir z rožmarinom, krompirjevo musako, krompirjeve žgance, krompirjeve štruklje, krompir po hamburško, pečen krompir v olupku...
»Imaš pa res krompir«, včasih komu rečemo, če se mu je nekaj posrečilo. Tudi nam se je v celoti gledano, posrečil teden krompirjevih jedi. Razen nekaterih izjem, se krompirja, ki je bil pripravljen na »sto načinov«, nismo preobjedli. Na aktivnostih za krepitev spomina smo osvežili znanje in vedenje o krompirju: od kje izvira, kako si je v Evropo težko in počasi utiral pot, katere zdravilne in hranilne snovi vsebuje, kako ga pravilno pripravimo za prehrano, kako se skladišči, razmnožuje, kateri tip uporabimo za katero vrsto jedi, itd. Veste, da obstoja kar 80 vrst krompirja, po nekaterih virih pa 3000? Tudi mi smo bili začudeni, saj ga večina loči kar po barvi: bel, rdeč in rumen, pa še kakšna tri poimenovanja bi se spomnili, kot so Desiree, Igor in Kifeljčar. Mnenja nekaterih stanovalk in stanovalcev: »Najbolj všeč so mi bili krompirjevi štruklji in pražen krompir« (M.S.) »Odlično so kuharji pripravili pečen krompir v olupku, v foliji, prerezan na pol in na vrhu je bila še hamburška slanina« (D.J.) »Najraje imam krompir v šnitah, na kropu in zabeljen z ocvirki« (M.G.) »Pekarski krompir me je navdušil. Pekla ga je gospodinja na skupini in je že pred časom večerje lepo dišalo, da so se mi sline cedile. Vsi smo prosili za repete.« (M.M.) »Najbolj všeč mi je bil krompir po francosko in tudi menu s stročjim fižolom in zabeljenim krompirjem je bil enkraten« (B.B.) Na vprašanje:« Katere jedi so vam ljubše: stare in poznane ali novejše?«, pa vedno prevlada mnenje, da imajo raje stare, poznane jedi, ki so jih jedli nekoč. V primeru krompirja so to: restan krompir, krompir v oblicah, pražen krompir, krompirjevi žganci, kuhan krompir v olupku in pečen krompir. Kaj je zdravo in kaj dobro? O tem pa raje ne bi.

Uradni podatki

Stopite v stik