Svojci - tihi sopotniki demence

Nazaj

Z namenom, da širši javnosti približamo naraščajoči problem demence, smo v Pegazov dom 20.2.2013 povabili prof. dr. Aleša Kogoja, specialista za gerontopsihologijo, v okviru Društva Spominčica. 

Zavedamo se namreč, da je demenca v lokalni skupnosti še vedno nekakšen tabu, o tem se ne govori naglas, ljudem je neprijetno.
Dr. Aleš Kogoj nam je podal nekaj koristnih nasvetov, kako se soočati in živeti z boleznijo: »V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo jo v nekaj, kar ne dojame. Vključimo se v skupino za samopomoč. Prebirajmo literaturo, bodimo aktivni.«
Na predavanje smo povabili tudi svojce naših stanovalcev z demenco .Ob koncu se je razvila zanimiva debata. Z ostalimi so delil stiske, ki jih doživljajo ob sprejemanju bolezni svojih najbližjih, saj so sedaj drugačni, govorijo o stvareh, katere so se zgodile že zdavnaj… In prav to je tisto, kar si želimo doseči na takih srečanjih. Zato v prihodnje prijazno vabljeni vsi, ki se s problemom že srečujete in prav tako vsi ostali, ki nas demenca lahko doleti kadarkoli.
 

Uradni podatki

Stopite v stik