Spoznavanje države Belgije in njene kulinarične kuhinje

Nazaj

V petek, 09. december 2011, so nas obiskali otroci I. osnovne šole z mentorico Lidijo Bajc in asistentko Liso, ki prihaja iz Belgije.
Učenci letošnje leto sodelujejo v projektu, zato so nam najprej predstavili to prelepo državo. Izvedeli smo, da je Belgija, uradno Kraljevína Belgija država v Severozahodni Evropi. Na severu meji na Severno morje in Nizozemsko, na vzhodu na Nemčijo, na jugu pa na Luksemburg in Francijo. Njeno glavno mesto je Bruselj, obsega pa 30.538 km² in ima okrog 10,5 milijona prebivalcev. Je ena izmed ustanovnih članic Evropske unije in gosti številne institucije, ki so potrebne za njeno nemoteno delovanje. Leta 1830 je postala neodvisna ustavna monarhija. Dvodomni parlament sestavljata poslanska zbornica, v katero volijo poslance za največ štiri leta, ter senat z izvoljenimi ali imenovanimi člani. Zaradi politične sestave države so belgijske vlade vedno koalicijske. Belgija je tudi dežela praznikov, kajti ljudje se ob številnih praznikih oblečejo v priljubljene kostume, igrajo na glasbila in se preprosto zabavajo. Ena pomembnejših Bruseljskih znamenitosti je skoraj petdesetletni Atomium, več kot stometrska podoba celice železovega kristala. Kot znamenitost pa se šteje tudi maneken Pis. Ves svet pozna tudi belgijske čokoladne bonbone. Najbolj priljubljena jed v Belgiji so dagnje z ocvrtim krompirčkom, žejni obiskovalci pa lahko izbirajo med več vrstami piva. Po končani predstavitvi smo spoznavali tudi Belgijsko kuhinjo. Skupaj z Liso in otroci smo pripravili Belgijske vaflje. V ponvi smo stopili maslo, ločili jajčne rumenjake od beljakov, dodali sladkor, beljake pa stepli v trdi sneg. V skledi smo zmešali še moko, mleko, stopljeno maslo, preostali sladkor ter rumenjake. Mešanici pa smo počasi primešali sneg. Pripravljeno zmes smo vlili v pekač za vaflje, katerega smo predhodno namazali z maslom. Vaflje smo pekli smo toliko časa, dokler se testo ni rumeno obarvalo. Še tople smo namazali z smetano, za sladkejši okus pa smo dodali še različne prelive. Stanovalci so vaflje zelo pohvalili, njihov okus je bil odličen, zato so se odločili, da jih bodo tudi sami spekli na Kuharski urici.

Uradni podatki

Stopite v stik