Regratove dobrote

Nazaj

Regrat. Le kdo ga ne pozna? Najdemo ga na travnikih, njivah, poteh, nasipih, vdira v vrtove, se vmeša med cvetice... Je samonikla rastlina, ki jo preganjamo kot plevel do zgodnje pomladi, ko ga nabiramo za solato.
Je zelo zdravilna rastlina. Deluje protivnetno, znižuje krvni sladkor, čisti organizem in nanj deluje poživljajoče. Da lahko iz regrata pripravimo še marsikaj drugega so nam na delavnici predstavile gospodinje Tatjana, Veronika in Valerija. Same so se napravile v obleke naših babic in prababic in nas tako popeljale v zgodovino regrata. Izvedeli smo, da je užitna celotna rastlina. Liste največkrat uživamo v solati, očiščene korenine lahko uporabimo kot dodatek solatam, zelenjavnim juham, iz njih lako pripravimo tudi čaj ali tinkturo. Cvetove lahko ocvremo, uživamo surove ali jih posušimo za čaj. Sveže lahko potresemo po solatah ali omakah za testenine. Skupaj smo pripravili regratov med ter ga z melisinim čajem tudi poskusili. Zelo osvežilen pa je bil tudi napitek iz regratovega sirupa pomešan z mineralno vodo in simpatično dekoriran z regratovim cvetom. Večini stanovalcev sta oba napitka prijala, le redki pa so se opogumili in poskusili prežvečiti tudi cvet. Skupaj smo preživeli prijetno, poučno in "sladko" popoldne.

Uradni podatki

Stopite v stik