Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ

Nazaj

Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ

Oddaja za starejše, STORŽ (starejši v tretjem obdobju renesanse življenja), je na sporedu vsak četrtek ob 10.30 uri na 1. programu Radia Slovenija - Prvi. Odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev.

Oddaja Storž sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Novinarka Lucija Fatur je posnela stanovalce Pegazovega doma Jožeta Pelka, Marijo Bonča ter Sonjo Lah.

Posnetki so dostopni na: https://prvi.rtvslo.si/podkast/storz/

"Ko ti stekleni prah zleze med prste, se ga nikoli več ne znebiš," slikovito opiše svojo ljubezen do stekla dolgoletni direktor Steklarne Rogaška, gospod Jože Pelko. V steklarni je preživel kar 37 let. Veliko spominov na tista leta nosi v sebi in rad pripoveduje o njih. Pove tudi, da smo steklene izdelke včasih bolj cenili. Zdaj prebiva v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, ki je prvi dom starejših novejše generacije s konceptom gospodinjskih skupin.

https://prvi.rtvslo.si/podkast/storz/2125127/174889371

Gospa Marija Bonča je v Pegazov dom prišla pred skoraj natanko štirimi leti - prvega avgusta. Z zanimanjem opazuje, kaj se v Rogaški Slatini dogaja s turizmom, saj je bila vse življenje tudi sama del tega - oddajala je sobe z zajtrkom. Gostom je posvetila ves svoj čas, a ker je delo opravljala s srcem, ni bilo težko. Marija Bonča je najprej povedala, da s terase Pegazovega doma lahko vidi svojo hišo, svoj dom.

https://prvi.rtvslo.si/podkast/storz/2125127/174890667

Gospa Sonja Lah je poklic učiteljice opravljala z največjim veseljem in zavzetostjo. Pravi, da je vedno poiskala stik s starši, če se je kaj zapletlo. Šolstvo jo še vedno zanima in spremlja dogajanje in spremembe, tudi zdaj, ko devet let živi v Pegazovem domu, ki je prvi dom starejših novejše generacije, v katerem so uvedli koncept gospodinjskih skupin. V pogovoru pa je najprej povedala, kje vse je poučevala.

https://prvi.rtvslo.si/podkast/storz/2125127/174891984

(Zbrala Mateja Fidler, delovna terapevtka)

Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ
Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ
Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ
Prisluhnite oddaji o starejših, STORŽ

Uradni podatki

Stopite v stik