Pomlad v Pegazovem domu

Nazaj

Prišla je pomlad in prinesla s seboj pravo paleto cvetja, ki naznanja njen prihod. Tri nadobudne gospodinje Tatjana, Veronika in Valerija so za naše stanovalce ponovno pripravile poučno delavnico. Tokrat o spomladanskih cvetlicah, ki ne služijo samo za okras, ampak nam lahko nudijo številne zdravilne učinke in kulinarične užitke. Rogaške Novice, 22.04.2011 Šentjurčan, 22.04.2011
Tako smo podrobneje spoznali trobentice, vijolice, marjetice, žafran, lapuh, čemaž in pljučnik. Vsako cvetlico so gospodinje predstavile in tudi pokazale. Tako so si stanovalci posamezno rastlino ogledali, jo povonjali in potipali. Mnogim so spomini poromali nazaj v čas, ko so se kot otroci podili po cvetočih travnikih, nabirali marjetke in v mislih preštevali ljubi, ne ljubi, ljubi… Nekateri stanovalci so poznali nekaj zdravilnih učinkov predvsem pljučnika in čemaža, večina pa ni vedela, da se lahko iz znanilcev pomladi pripravi tudi marsikaj za pod zob. Poskusili smo vijolice na medu, marmelado iz vijolic, ki ima zelo prijeten vonj in okus, kis in sirup iz vijolic, panakoto iz žafrana, trobentice na vinu. Večina ni še nikoli poskusila solate sestavljene iz regrata, vijolic, trobentic in čemaža. Stanovalcem pa je najbolj teknil aromatičen kruh s čemažem, ki smo ga po želji mazali s skutinim namazom s čemažem, vse skupaj pa poplaknili s čemaževim vinom, ki je nekaterim stanovalcem zelo prijalo. Čemaž je rastlina, ki jo je največ stanovalcev v preteklosti nabiralo in uporabljalo predvsem na solatah kot nadomestek česna. Ob koncu delavnice nas je razveselila še stanovalka, ga. Tonika, ki nam je na svoje orglice zaigrala nekaj pomladnih melodij. Mi smo pa zraven veselo zapeli Prišla je pomlad…. Irena Strašek vodja zdravstvene nege in oskrbe

Uradni podatki

Stopite v stik