Polna miza kostanjevih dobrot

Nazaj

Že kar nekajkratna praksa je pokazala, da so tri gospodinje, Tatjana, Veronika in Valerija, odličen tim za organizacijo in predstavitev nadvse koristnih delavnic za naše stanovalce. V torek, 26. oktobra, so izvedle kostanjevo delavnico. Vsi prisotni smo se strinjali, da toliko kostanjevih dobrot še nismo niti videli, kaj šele okušali.
Sicer vsi dobro vemo, kaj pomeni in koliko dela imamo, da surove kostanje olupimo, pri tem pazimo, da drobna kožica ostane, nato skuhamo in še enkrat olupimo, zmiksamo in tako dobimo kostanjev pire, ki je osnova za pripravo odličnih jedi. Na delavnici smo izvedeli, da kostanj ni samo jesenski priboljšek, ampak ima tudi več zdravilnih lastnosti. Krepi stene kapilar in pomaga pri negi kože s krčnimi žilami. Stanovalec, g. Janez nam je povedal kako sam pripravi domačo droženko z olupljenimi in zrezanimi kostanji ter jo s pridom uporablja pri masaži. Miza je bila obložena z kostanjevo potico, kostanjevo rulado, kostanjevimi mafini, kroglicami, več vrst kostanjevih peciv, upravičeno lahko rečemo, da je bil kostanjev kruh »božanski«, bil je tako aromatičen, okusen….mmm, no, in ta božanski kruh je bil celo namazan s kostanjevo marmelado. Seveda ni manjkal tudi kuhan in pečen kostanj in kot se h kostanju spodobi, mošt – domač, sladek, bel, rdeč… Uživali smo vsi, ki smo bili tam, ostali pa… pripišite si sami… Veseli smo in ponosni, da imamo tako pridne gospodinje.

Uradni podatki

Stopite v stik