Pegazovi prostovoljci

Nazaj

Pegazovi prostovoljci

Pegazovi naj prostovoljci so : Pevska skupina cerkvenih pevcev sv. Križ Rogaška Slatina

Konec novembra smo iz predsedniške palače, od predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja prejeli dopis ob zaključku natečaja Prostovoljec leta 2019. Navajam: Spoštovani prostovoljke in prostovoljci, dragi prijatelji. V imenu Republike Slovenije in ljudi, ki jih imam čast predstavljati, sprejmite izraze globoke hvaležnosti za vaš pomemben prispevek skupnosti.

Petje je sestavni del bogoslužja v Pegazovem domu in pevska skupina cerkvenih pevcev iz cerkve sv. Križ Rogaška Slatina zelo popestri sv. maše od vsega začetka delovanja Pegazovega doma, kar je štirinajst let. Dvakrat mesečno prostovoljno prihaja 12- 15 pevk in pevcev pod vodstvom g. Branka Mikše.  Njihovo načelo je tudi, če med sv. mašo poje zbor, naj bo to tudi priložnost za ljudsko pesem in tako verniki pri maši niso samo poslušalci, ampak so pravi sodelavci. Na koncu bogoslužja vedno najdejo čas, da zapojejo nekaj narodnih pesmi, ki so med stanovalci priljubljene. Ob ustanovitvi – odprtju »Pegazovega doma« so na pobudo direktorice Kristine Kampuš, postali nekateri pevci iz cerkvenega zbora prostovoljci družabniki stanovalcev. Istočasno so na njeno pobudo pričeli tudi prepevati pri sv. mašah v domu.

Ena od lastnosti zborovskega petja je, da prenaša moč in učinkovitost besed ter preliva njihovo milobo v srca poslušalcev. Trditev papeža Pija XII. potrjuje, da lahko beseda, ki je péta, postaja še bolj učinkovita, molitev še bolj zbrana in vznesena. Seveda ne smemo trditi, da brez petja maši manjka kak bistveni del, spet pa je res, da slovesne maše brez petja ne more biti. Cerkveno petje v zvezi z besedilom predstavlja nujno in neločljivo sestavino slovesnega bogoslužja.

Cerkveni pevski zbor »Sveti Križ« prepeva pri sv. mašah v cerkvi sv. Križa že odkar obstaja pražupnija, kar je tudi njihovo osnovno poslanstvo. Decembra 2019 so s slavnostnim koncertom obeležili tudi 20 let delovanja kot »Cerkveno pevsko društvo sv. Križ«.  V zboru sicer poje 35 pevk in pevcev in imajo enkrat tedensko pevske vaje. Udeležujejo  se raznih pevskih revij in prireditev izven cerkvenih okvirjev. Bili so tudi nominirani – predlagani za regijska tekmovanja, kjer so dosegli pozitivna priznanja.

»Nam cerkvenim pevcem – prostovoljcem, je sodelovanje pri sv. mašah v »Pegazu« nekaj posebnega. Čutimo, da s tem prispevamo ljudem nekaj pozitivnega in dobrega, kar si tudi zaslužijo«, napiše gospod Branko Mikša, predstavnik pevske skupine prostovoljcev Cerkvenega pevskega društva Sv. Križ Rogaška Slatina. Med pevci in stanovalci so stkane pristne vezi, saj je večina njih domačinov in ob koncu radi poklepetajo.

Hvala dragi prostovoljci in prostovoljke za velik doprinos k popestritvi svetih maš za stanovalce v Pegazovem domu.

 

(fotografije so iz arhiva)

Pegazovi prostovoljci
Pegazovi prostovoljci
Pegazovi prostovoljci
Pegazovi prostovoljci

Uradni podatki

Stopite v stik