Ogled jaslic

Nazaj

Ogled jaslic

V četrtek,  05. 01. 2017, smo se na sončen, vendar mrzel zimski dan, odpeljali do bližnje cerkve Sv. Križa, kjer smo si ogledali čudovite jaslice ter prenovljeno cerkev. Jaslice imajo veliko različnih elementov in detajlov. 

Na začetku je seveda hlevček s sveto družino, okrog so postavljene ovčke, krave, oslički in  pastirčki, ter Sveti trije kralji. Nato je s kamenčki ustvarjena pot do mesta Betlehem, vmes pa je tudi mah. Nad hlevčkom so lučke, ki se nato prepletajo po celi cerkvi, ki dajo prav poseben čar. Ko smo si ogledali jaslice smo se skupaj pogovarjali o jaslicah, o običajih, ki so bili včasih v času Božiča. Tisti stanovalci, ki pa prihajajo iz Rogaške Slatine so obujali spomine na cerkev in zakramente, ki so jih prejeli v cerkvi.

Na Slovenskem so prvi postavili jaslice jezuiti. To je bilo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. V njih so poldrugi meter visoke osebe, kipi, v zaporednih različnih prizorih predstavljale božične skrivnosti

Cerkev sveti Križ v Rogaški Slatini  je zgrajena v obliki križa, po čemer je dobila tudi ime. Prvič se omenja že leta 1304.  

Ogled jaslic
Ogled jaslic
Ogled jaslic
Ogled jaslic

Uradni podatki

Stopite v stik