Obiskali smo Steklarno Rogaška

Nazaj

Obiskali smo Steklarno Rogaška

S stanovalkami in stanovalci smo odšli na ogled Steklarne Rogaška. Med nami je bil tudi bivši direktor steklarne, Jože Pelko, ki je tam delal 37 let in vedno z zanimanjem spremlja novosti. Ogledali smo si vse faze proizvodnje vrhunskega kristalnega stekla – od priprave osnovnih surovin, pihanja stekla do brušenja in plemenitenja izdelkov. 

 

Le kdo ne pozna čudovitega, ročno pihanega kristalnega stekla Steklarne Rogaška, ki je prepoznan kot eden najkakovostnejših na svetu. Izdelki so še vedno ročno narejeni in imajo čudovit značilen kovinski zven (to je zaradi vsebnosti svinca, ki ga vsebuje kristalno steklo in ga tudi ločuje od ostalih zvrsti stekla). Prelep dizajn ter kakovost brušenih in graviranih izdelkov smo si ogledali v Prodajnem salonu Steklarne Rogaška. V posebni dvorani “Hall of fame” smo občudovali replike neprecenljivih daril in lovorik, saj je Steklarna Rogaška ponosni sponzor športnih in kulturnih prireditev, Protokol Republike Slovenije pa kristal s ponosom poklanja svetovnim voditeljem. Pozna jih tudi svet estrade – kristal Steklarne Rogaška nastopa v številnih hollywoodskih filmih, kristalne krone nosijo zmagovalke lepotnih tekmovanj, slovenski glasbeniki pa se pokalov s podpisom rogaške steklarne veselijo ob zmagah na glasbenih festivalih.

Valerija Kovač nam je ob sprehodu povedala, da je zaposlenih skoraj 900 delavcev. Pri svojem delu morajo biti zelo natančni in stanovalci so bili navdušeni kako imajo mirne roke pri brušenju stekla. Med steklopihalci smo opazili tudi eno žensko. 

Olga K. : » V trgovini me je navdušilo veliko krasnih kristalnih izdelkov – kozarcev, lustrov, steklenic, kozarcev,…«

Marjeta J.: » Zelo zanimiv ogled, saj sem prvič tukaj. Delavci si s težkim delom služijo kruh«.

Mirko O. :« Vse kar sem videl je zelo interesantno – brusilnica, steklopihalci. Sem videl, da so tudi papežu podarili servis, pa da so bili tukaj Pahor, kraljica Elizabeta, Turk in da izvažajo v Ameriko, Avstralijo.«

Milan P.:« Davno nazaj sem bil s šolo na ogledu in se spomnim, da so bili modeli v katere so vlivali steklo iz hruškovega lesa. Opazoval sem ženske, ki so brusile ogromne sklede, dobre so, da zmorejo to delo«.

Zahvaljujemo se Juditi Vrečar in Valeriji Kovač, ki sta prijazno omogočili ogled.

Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška
Obiskali smo Steklarno Rogaška

Uradni podatki

Stopite v stik