O hrani za dober spomin z Marijo Merljak in društvom Gaja

Nazaj

DSC_0008

V sklopu aktivnosti ob mednarodnem dnevu Alzheimerjeve bolezni smo imeli v Pegazovem domu 29.09. poučno predavanje Marije Merljak o prehrani. Članice lokalnega Društva Gaja so s stanovalci izvedle delavnico priprave zdravih jedi na temo hrane za možgane, ki je bila na predavanju razstavljena.

Gospa Merljak je pričela z odo vodi, ki je moramo imeti v telesu dovolj, da hranilne snovi potujejo do celic in so te sposobne ustvarjati energijo. »Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi. Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa.« Povedala je, da je svinjina zdrava, govedina najbolj prebavljiva, da si moramo privoščiti tudi divjačino, jagenjčka. Jajca so zelo hranljiva živila od katerih ne bomo imeli povišanega holesterola in prav tako ne od mlečnih maščob. Svetovala je kakovostna hladno stiskana olja kot je ribje, ričkovo, da pa je konopljino pretirano opevano. Razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 mora biti 4 : 1. Križnice so najmočnejša zelenjava proti raku. Svetovala je pestro prehrano, lokalno pridelano, sezonsko in čim bolj živih barv. Čim temnejša in intenzivnejše obarvana je zelenjava, tem več ima karotenoidnih snovi proti raku. Košarico za dober spomin sestavljajo oreščki, semena, suhe slive, datlji, jabolke, hruške, rozine, jagodičevje, jajca, pršut, sirotka, prosena kaša, sezam. Možgani so lačni dan in noč. Če je zagotovljena stalna in popolna oskrba živčnega tkiva z vitalnimi snovmi, doživljamo občutek sreče, zadovoljstva, motnje uravnoteženosti in vitalnosti ter nimamo težav s spominom. Članice društva Gaja so pod vodstvom Cvetke Koražija pripravile mnogo zanimivih jedi: bučne polpete, puranje zvitke z ohrovtom, razne namaze, palačinke z borovničevim nadevom… in vse to smo po predavanju degustirali. Merljakova poudarja tudi, da je smeh pol zdravja, kar z veseljem potrdimo. (Mateja Fidler)

DSC_0008
DSC_0015
DSC_0026
DSC_0029
DSC_0034
DSC_0037

Uradni podatki

Stopite v stik