Literarni krožek

Nazaj

Že nekaj časa deluje v okviru doma literarni krožek. Prebiramo in pogovarjamo se o različnih temah: poezija, proza in film.

Tako smo se seznanili z obema deloma Iva Minatija, prebirali smo Toneta Pavčka, Borisa Pasternaka (dr.Živago), Erno Ferjanič-Fric, Phila Bosmansa, H.C.Andersena, Svetlano Makarovič, Nežeo in Evo Maurer in Vlasto Nussdorfer. S slednjo se seznanjamo ravno sedaj. Knjiga "Pod krilatim Pegazom" je razdeljena v več sklopov: predstavitev pisateljice, izvor imena Pegaz, zgodovina Rogaške Slatine, Rogaška Slatina danes, nastanek skulpture Pegaza (izdelal kipar Vasilije Četkovič - Vasko) in Pegazov dom.

Ime Pegaz izhaja iz grške mitologije v obliki krilatega konja, ki mu je bog morja in vode Pozejdon pokazal kam naj udari s kopitom. Tako je nastala mineralna voda, danes najbolj znana kot Donat. Nastajalo je zdravilišče, ki je bilo v preteklosti shajališče predvsem imenitnih in bogatih gostov. V znameniti Kristalni dvorani Zdraviliškega doma je koncentiral madžarski skladatelj in pianist Franz Liszt.

Danes je Rogaška Slatina že znano zdraviliško in turistično mesto, ki ga obiskujejo domači in tuji gosti. Od številnih prireditev je najbolj znan Anin ples.

Pred osmimi leti je vrata odprl Pegazov dom za starejše in bolne osebe in jim omogočil vključitev v utrip Rogaške Slatine.

Vse to, z nazornimi fotografijami je opisano v knjigi Vlaste Nussdorfer, ki je trenutno varuhinja človekovih pravic, že dolgo pa se še posebej zavzema za pravice otrok.

Gordana Kitak, stanovalka Pegazovega doma

Uradni podatki

Stopite v stik