Kisanje zelja

Nazaj

Kisanje zelja

V petek, 4. 11. 2016 smo izvedli pravo zeljado, s katero smo obujali spomine na star kmečki običaj ribanja in kisanja zelja

Jedilnica doma se je spremenila v pravi poligon za rezanje in ribanje zelja. Direktorica in glavni kuhar sta najprej narezala zeljnate glave, nato so pridni stanovalci ribali zelje, ki se je odnašalo in kopičilo v velikem »čebru«, kjer so ga solili in stiskali ter ga na koncu obtežili, da se bo skisalo. Zelje je sestavni del ponudbe doma vse leto, poleti je to največkrat sveže oziroma sladko zelje, pozimi pa sveže ali kislo. Zelje je namreč bogato z minerali in vitamini, vsebuje kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, po vsebnosti vitamina C pa se celo primerja z limono. Kislo zelje ima veliko zdravilnih učinkov: niža holesterol, deluje protivnetno, pomlajuje, krepi kosti in mišice. Za družabno in prijetno vzdušje je poskrbel domski pevski zbor in gospa Marinka s spremljavo na harmoniki. Navdušili so nas s prijetnimi melodijami. Seveda pa ni manjkalo skupnega petja. Stanovalci so obujali spomine na vsakoletni domač običaj ribanja in skladiščenja zelja, ki je v povprečju predstavljalo glavnino zimskih kmečkih jedi.

Ob koncu smo se posladkali z jabolčno in bučno pito, ki smo jo dopoldan spekli na kuharski urici s prostovoljko Anico.

Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja
Kisanje zelja

Uradni podatki

Stopite v stik