Hvalnica regratu
Odpeljali smo se na Brestovec k naši prostovoljki Romani, ki ima prijetno domačijo na ekološkem področju… kot nalašč za nabiranje regrata. Prijazno nas je sprejela in tudi postregla, mi pa smo se »napasli« po njeni zeleni okolici.
Naslednje jutro smo se zbrali na skupini Rožmarin ter ostrmeli ob velikem kupu regrata, ki nas je čakal za čiščenje, rezanje in pranje. »Toliko ste ga nabrali? Koliko vas je pa bilo?«, so nas spraševali.
Zbralo se nas je veliko in z dobro voljo je bilo delo hitro opravljeno. S pomočjo prostovoljke Anice smo skuhali krompir, jajčka, pridali še ocvirke, po želji in pojedina spomladanske poslastice se je pričela.
Regrat je zelo hranilna rastlina in z njegovim uživanjem si lahko krepimo zdravje. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. Med drugim vsebujejo več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča.