Dogodke, ki jih v letošnjem letu organiziramo ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, smo pričeli s predavanjem Slavice Javornik »Hrana ni samo hrana, je tudi zdravilo«. Ga. Slavica je znana in odlična kuharica, ki se v zadnjem času veliko ukvarja tudi s predavanji oz. bolje rečeno, s prenosom znanja in praktičnih izkušenj na vse, ki si želijo pridobiti več koristnih informacij za našo prehrano.
Med drugim nas je opozorila na pasti, v katere se ujamemo v našem hitrem tempu življenja, skušajmo se čimbolj izogibati vnaprej pripravljeni hrani, industrijskim izdelkom, sladkorju, slišali smo, kako določene snovi v nepravilni prehrani vplivajo na posamezne bolezni.
Seveda pa nismo ostali le pri besedah, Slavica je skupaj z našimi kuharicami in šefom kuhinje pripravila kar nekaj zdravih jedi, od fižolovega namaza, paradižnika z baziliko in česnom, bučnega zavitka in tudi primer zdrave sladice – kroglice s kosmiči.
V »neuradnem delu« je ga. Slavica z veseljem še odgovarjala na vprašanja udeležencev. Takih informacij ni nikoli preveč. Predavanje smo namenili zunanjim udeležencem, stanovalcem in svojcem skupin Ena A, Rožmarin in Ob potoku, ki so druženje še nadaljevali v skupinah ob »bučnicah«, ki so jih pripravile naše gospodinje.